top of page

Fastigheten

De visste vad de gjorde där i början på förra århundradet när de byggde bostäder uppe på graniten

på ön Kungsholmen. En av Stockholms högsta punkter, solitt berg, lugna gatan utan genomfartstrafik och nära till det mesta.

En brand på 1930-talet ställde till det, men det gick att få huset på fötter igen trots allt. Nu är allt dessutom uppdaterat i modern standard. År 2013 inleddes en total renovering med nya stammar, nytt värmesystem och nya element, ny el, nya vattenrör, ny tvättstuga, nya förråd, nytt cykelrum, ny fasad, nya balkonger, renoverade och isolerade fönster i originalstil och klassisk Stockholmsventilation. Besiktigat och godkänt hösten 2016.

Föreningen bildades1985. Tanken väcktes alltså redan då att fastigheten en vacker dag kunde tänkas säljas av ägarinnan Fru Kitty Berggren. "Visst kan jag sälja till er, men inte så länge jag lever" svarade Fru Berggren med en knivskarp glimt i ögat. Hon var en parant dam med stort hjärta som hade örnkoll på sitt fina hus. Förvisso fanns en del att önska kring fix och renovering, men en oslipad opal med det läget förtjänade ändå sin respekt och uppskattning. Det visste Fru Berggren när hon blickade ut över staden från sin sexrummare.

 

Föreningens verksamhet begränsades i princip till pliktskyldiga årsmöten med kortkort dagordning. Enda viktiga ärendet gällde beslutet att skicka in en intresseanmälan om hembud till inskrivningsmyndigheten. En och annan vetelängd avverkades och jodå, en gårdsfest med tipspromenad hanns det med innan millennieskiftet.

 

Förvärv efter lång väntan.

Efter Fru Berggrens bortgång skedde ett antal ägarskiften inom familjen. Sedan utanonnserades fastigheten till försäljning våren 2011. De som var med då kan intyga att det snabbt blev full rulle i den lilla bostadsrättsföreningen. Förhandlingar inleddes och efter en minst sagt ovanlig omväg kunde fastigheten äntligen förvärvas... med tillträdesdag den 5 september 2012.

Fastigheten

Byggnad
Flerbostadshus, placerad i ett gathörn, med källarplan, bottenvåning och 6 våningar samt förrådsvind varav en mindre del är inredd. Övervägande bostäder, typkod 320.

 

Fastighetsbeteckning

Opalen 4, Stockholms Kommun

 

Adress

Kungsholms kyrkoplan 5 och Kungsklippan 5

 

Byggnadsår

1911

 

Markareal

630 kvm

 

Ägandeform

Äganderätt

 

Antal lägenheter

32 st

 

Lägenhetsarea

2.327 kvm

Byggbar vind

Ca 230 kvm

 

Lokaler

I fastigheten finns två lokaler om ca 208 kvm.

 

Total yta

Cirka 2.535 kvm

bottom of page