top of page

Årsredovisning

Årsredovisningen viktigare än du tror!

 

Varför är bostadsrättsföreningens årsredovisning så viktig? För att den avslöjar hur bostadsrättsföreningen ligger till. Om den ligger bra till eller dåligt till.

Det finns många föreningar som har stora problem med sin ekonomi. Det innebär i praktiken att månadsavgiften kommer höjas rejält.  Och om månadsavgiften höjs, påverkas marknadsvärdet negativt. Och din egen ekonomi. Det är den enkla matematiken.

Samtidigt finns det bostadsrättsföreningar med mycket bra ekonomi. Där avgiften kan bibehållas, eller kanske kan sänkas! Och det betyder höjt marknadsvärde, och bättre privatekonomi.

Så det är stor skillnad om man köper bostadsrätt i en ekonomiskt bra bostadsrättsförening, eller en som är på gränsen till konkurs.

Problemet är bara att  veta vilka som är bra och vilka som inte är det!

Kan man utgå från avgiften storlek, om den är hög eller låg? Nej, avgiftens storlek säger ingenting om hur föreningen mår.

Kan man gå på fastighetens yttre skick? Nej. Ett välskött yttre tyder bara på att styrelsen är bra på att se om sitt hus, vilket naturligtvis är bra. Men det innebär inte automatiskt att föreningens ekonomi är god.

Kan man fråga mäklaren? Nej, av mäklaren får du aldrig ett ärligt svar, mäklaren vill alltid framställa alla föreningar som mycket bra.

Kan du fråga ordföranden eller kassören? Inte heller här kan du räkna med att få klart besked, styrelsen är så att säga part i målet och kommer alltid framställa den egna föreningen som bra.

För att förstå hur en bostadsrättsförening verkligen mår måste man titta i årsredovisningen, och särskilt på vissa siffror!

bottom of page