top of page

AirBnB

Att hyra ut sin bostad har blivit mer än poppis. Airbnb finns i 34.000 städer i 191 länder och har över 2 miljoner olika "objekt". Under 2015 förmedlades 80 miljoner gästnätter där främlingar bott hemma hos andra främlingar. Utan att det var avsikten så har Airbnb troligtvis växt till att bli världens största fredsrörelse.
 

Att hyra ut ett rum till en student har oftast ansetts som en god gärning och möjligheten att hitta sökanden har givetvis ökats via tjänster som Airbnb. Men det finns som vanligt både grönt och rött ljus kring dessa frågor. Här några saker att tänka på:

Grönt ljus 1 – bo på andra ställen
Det står såklart alla medlemmar fritt att skapa ett konto på Airbnb och hyra in sig hos andra var som helst i världen. Det är oftast så det börjar, sedan dyker tanken upp att hyra ut sin egen lägenhet eller kanske bara ett rum.

Grönt ljus 2 – hyra ut ett rum

Att ha en "inneboende" – dvs att hyra ut ett rum med direkt tillgång till resten av lägenheten lyder under Jordabalken och är tillåtet utan föreningens särskilda tillstånd. Det gäller om det förmedlas via Airbnb eller vilken annan tjänst som helst.

Grönt ljus 3 – hyra ut hela lägenheten

Att hyra ut hela lägenheten är lika med en andrahandsuthyrning och kräver alltid ett skriftligt godkännande från föreningens styrelse. Det gäller oavsett om det är en kort tid eller en långtidsuthyrning. Det gäller om det förmedlas via Airbnb eller vilken annan tjänst som helst.

Rött ljus 1 – olovlig andrahandsuthyrning

Att hyra ut hela sin lägenhet till exempel över sommaren eller en helg då och då betraktas som en andrahandsuthyrning och om den sker utan tillstånd kan det innebära problem för dig som medlem. I värsta fall hamnar fallet i Hyresnämnden och din lägenhet kan gå förlorad.

Rött ljus 2 – korttidsuthyrning och störande av ordning

Att hyra ut till korttidsgäster som behöver nyckel till lägenheten och fastighetens portar leder inte sällan till problem. Det blir många okända i huset, nycklar försvinner och kopieras och de ordningsregler som vi i föreningen enats om respekteras inte alltid av tillfälliga besökare. Det är helt enkelt inte uppskattat.

Rött ljus 3 – deklararera skattepliktiga inkomster
Intäkter över 40.000 kr från uthyrning av privatbostad skall deklarares och beskattas som vanlig inkomst. Skatteverket inledde under sommaren 2016 en ökad kontroll av privatpersoner som är registrerade som värdar för Airbnb-boende. Uthyrning i mer än 16 veckor per år och som genererar minst 50 000 kronor jämställs som hotellrörelse i momssammanhang.

bottom of page